Prestali ste da jedete šećer – kad ćete primetiti prve promene

Lifestyle
17.04.2023.
06:25
Slatkisi

Na internetu postoji mnogo informacija o detoksikaciji organizma od jednostavnih šećera. Neki izvori govore nam da je to težak i mukotrpan proces, a drugi pak napominju da vrlo brzo možemo osetiti značajne promene – poput generalnog osećaja zadovoljstva, više energije i bolje funkcije organizma.

NutricionistkinjeZrinka Babić i Vedrana Dučkić objasnile su što se tačno događa u telu kad prestanemo unositi jednostavne šećere i nakon koliko vremena možemo osetiti prve promene.

Šta se događa u telu kad prestanemo jesti slatko?

Pre svega, vrlo je važno razlikovati prirodno prisutan šećer, koji se nalazi u voću, te dodatni šećer, koji je mnogo štetniji jer ne dolazi u paketu s vitaminima, mineralima i vlaknima.

On se nalazi u slatkišima, sladoledu, kolačima, kečapu, keksima i sličnim namirnicama i trebalo bi ga konzumirati u ograničenoj količini.

Nutricionistkinja Zrinka Babić kaže da je optimalan dnevni unos šećera oko 30 grama.

Oni koji govore da ne mogu nijedan dan bez slatkog mogu osetiti takozvanu krizu, čak i anksioznost prilikom potpunog izbacivanja dodatnog šećera. To može biti popraćeno čak glavoboljom, drhtavicom i drugim simptomima klasičnim za odvikavanje od preteranog unosa neke prehrambene komponente, piše Zadovoljna.hr.

U tom smislu dobro je izbacivati šećer postepeno ili zameniti, na primer, klasične čokolade s čokoladama sa zaslađivačem, kao što je stevija, objasnila je Zrinka što se događa u telu ekstremnih zaljubljenika u slatko.

S druge strane, kod osoba koje konzumiraju vrlo malo šećera, na primer, dve kockice čokolade dnevno, neće se primetiti nikakva promjena. Kod osoba koje svakodnevno pojedu konkretnu poslasticu, poput sočnog kolača, cele čokolade ili duplu dozu sladoleda – definitivno će se osetiti promene na psihofizičkom nivou.

Koliko je vremena bez slatkiša potrebno kako bismo osetili prve promene?

Iako je odgovor na ovo pitanje teško tačno odrediti – prvenstveno jer je previše individualno, prve promene na telu možemo osetiti već nakon nedelju dana od prestanka uzimanja jednostavnih šećera. Na primer, osetićemo da smo manje umorni, a i generalno ćemo se osećati boje, govori magistra nutricionizma Vedrana Dučkić.

Dakle, ako krempitu i kafu sa šećerom zamenite nezaslađenom kafom i voćkom kao međuobrokom – već nakon nedelju dana osećaćete se bolje i bićete manje umorni.

Ipak, ne treba potpuno izbaciti slatkiše. U uravnoteženoj ishrani uvijek ima mesta i za hrskave grickalice, slasne kolače i ukusne čokolade. Pre svega, važno je izgraditi zdrav odnos s hranom.

Tako ćemo poboljšati rad naših hormona i smanjiti želju za slatkim. Cilj je pojesti nešto kada nam se jede, ali u razumnim količinama i ne često.

#šećer

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Vaš komentarOstalo iz kategorije Lifestyle