Sveštenik ipak održao obred u školi u Sečnju

Priča Se
28.01.2023.
04:40

Sveštenik iz Sečnja je, jutros, nešto pre osam sati, sa grupom meštana i roditelja, ušao u zgradu Osnovne škole "Aleksa Šantić" i održao obred povodom Svetog Save i rezanje slavskog kolača.

Sveštenik ipak održao obred u školi u Sečnju

Direktorka škole Olivera Marjanović dok je sveštenik držao obred nije bila u toj učionici, pišu Novosti.

Nije bilo dogovora, jednostavno sveštenik je došao ranije, bez ikakvih problema obavio crkveni obred rezanja slavskog kolača, a onda je usledila priredba
naglasila je Olivera Marjanović.
Đaci su bili sjajni, školski hor je otpevao svetosavsku himnu
rekla je direktorka za Tanjug i dodala da je svečanosti prisustvovala i načelnica Školske uprave za Srednjebanatski okrug.

Sveštenik je kasnije u crkvi održao liturgiju, kojoj je, osim predsednika opštine Sečanj, Nebojše Meljanca i nekolicine opštinskih većnika i velikog broja učenika i dece, prisustvovala i direktorka škole.

Podsećamo, direktorka je najavila da ove godine za obeležavanje dana Svetog Save neće biti verskog obreda u školi, nego da on treba da bude u crkvi.

Ona se pozvala na član 11 Ustava Srbije po kojem je potrebno odvojiti školu od crkve, jer u školu mogu da idu i deca katolici i muslimani i svih vera, kao i ateisti.

Direktorka je rekla da joj je žao što je ta škola sa 110 đaka i 23 zaposlena tim povodom privukla pažnju javnosti.

Ministar prosvete Branko Ružić na pitanje novinara naveo je da je školska slava u Sečnju obeležena na isti način, uz sveštenika, kao i u ostalim školama širom Srbije.

Nekoliko nevladinih organizacija i opozicionih stranaka reagovalo je povodom napada na direktorku zbog te najave i pozvalo građane kao i civilni sektor da je zaštite i podrže.

- Kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave govorimo o našoj tradiciji, kada govorimo o tradiciji, pa na koji način smatrate da je moguće obeležiti slavu ako ne sečenjem slavskog kolača, ako to pitanje hipotetički postavite bilo kom građaninu biće vam sve jasno
rekao je Ružić.

Izvor: 021.rs

#sveti sava

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Vaš komentarOstalo iz kategorije Priča Se